Dekoratif Ayna nedir
Dekoratif Aynalar
Ayna Metal yüzeylerin parlatılmasıyla ilk ayna elde edilmiştir. Daha sonraları ise, cam levhaların bir yüzeyleri civa amalgamaları ile kaplanarak, ayna elde edilmiştir. Günümüzde ise, genellikle cam levhaların bir yüzü, ince bir gümüş tabakası ile sırlanarak elde edilir. Bazen gümüş yerine alüminyum, altın, hatta platin dahi kullanılır. Alüminyum sırlı aynalar, dalga boyu 0,4 mikrondan küçük olan morötesi ışınları da yansıtırlar. Aynalar; düz, küresel ve parabolik diye üç gruba ayrılırlar.
Dekoratif aynalar bildiğimiz ayna sırrı diye tabi edilen kaplamanın cam yerine pleksiglas kaplanması ile elde edilir.
İşte bu pleksi aynaların lazer ile çeşitli şekillerde kesilip dekorasyon ürünü haline getirilmesinden sonra dekoratif ayna olarak adlandırılır. Yakın dan bakıldığında görüntüde kırılma olmaz iken uzaktan yansımada dağınıklık görünür. Bu sebeple kullanım amacının sadece dekoratif amaçlı olması gerektiğini söylemek yanlış olmaz.
Dekoratif aynalar sert plastikler olmalarından dolayı, cam aynalara göre ortalama %95 daha güvenlidir kolay kırılmaz ve keskin değildirler.
Aşırı nemli ortamlarda kullanılamaması genellikle çift taraflı bant ile monte edildiklerinden yerinden sökülüp tekrar kullanılmasının zor olması dekoratif aynaların dezavantajlarından sayılabilir.
Ancak duvarında değişik ve estetik bir görüntü oluşturmak isteyenler için güzel bir tercihtir.
Çeşitli geometrik şekiller sarın alınıp kendi dizaynınızı yapabileceğiniz gibi, çeşit çeşit siluetler ile duvarınıza renk katabilirsiniz.
Pleksi, renkli ve renksiz çeşidi bulunan plastik cam. Saydam ve yarı saydam olabilir. Kolay işlenebilen, kesilebilen delinebilen, hafif bir plastik yapısı vardır. Piyasada genellikle 1,5-2 5mm kalınlığında düz levhalar halinde bulunur. 90°c sıcaklıkta ya da 90°c - 115°c ısıtılarak yumuşatılır. Böylece kalıplanarak istenilen biçim verilebilir. Camdan daha dayanıklı ve hafiftir. Tek dezavantajı termodinamik bir yapıda olduğundan yanmaya karşı dayanıklılığı daha azdır.(Döküm) Pleksiglas, istenen her şekle rahatlıkla uygulanma imkânı verir.Pleksiglasların en büyük özelliği döküm levha olmasıdır. Pleksiglas kullanıcılarını imalat aşamasında zor durumda bırakmaz. Pleksiglas ekstruder lavhalar gibi kesimde, şişirmede ve şekillendirmede problem çıkarmaz.;